Vasara ja nauloja

Torstai 6.6.2019 klo 0:23 - Pete

Ei varmasti löydy suutaria, joka ei joskus kuulisi kommentteja kuinka kallista palvelu on. Ehkä yleisin vertailukohta asiaan on se, että verrataan korjauksen sanotaanko nyt vaikka puolipohjauksen ja korkolappujen yhteensä noin viidenkympin hintaa kolmenkympin kenkien ostohintaan tai äärimmäisessä tapauksessa vitosen kirppishintaan. Eikä siinä paljon auta selitellä, että ne yrittäjän kulut ja työ ovat joka tapauksessa vähintäänkin samat riippumatta kenkien hinnasta. Itse asiassa niissä halvemmissa kengissä korjaukset ovat usein työläämpiä. Ja sitten kun satsaisi kenkien hankintaan kunnolla (luokkaa muutama satanen), niin todennäköisesti suutaria ei ihan heti tarvitsisi ollenkaan.

Varmasti jokainen suutari on kuullut myös kuinka joku tietty vaikkapa kympin työ tehtiin viimeeksi toisella suutarilla vitosella. Kyllä, yksittäisten töiden hinnat saattavat hieman vaihdella koska markkinatalous. Mutta isossa kuvassa yleinen hintataso kyllä on suutareilla aika samanlainen, koska kulurakennekin on samanlainen - sikäli kun kaikki hoitavat lakisääteiset velvoitteensa ja tietystihän kaikki sen tekevät. Painotuseroja eri töiden hintojen välillä toki voi esiintyä, mutta ennen kaikkea hinnanerot selittyvät sillä, että on monta tapaa tehdä työ, koska ala on melkoisen kirjava ja monipuolinen. Siksi hintavertailutaulukot medioissa ovat yleensä kovin vääristäviä, koska ne eivät huomioi tätä seikkaa. Oikeastaan ainoa reilu hintavertailu olisi työtunnin hinnan vertailu, eikä sekään ole kovin järkevä koska kyse on niin pitkälti käsityöstä, jota tekee ihminen eikä kone, ja joku suutari voi tarvita kaksi tuntia johonkin siinä missä toinen reilun yhden. Mutta tärkeintä olisi muistaa, ettei yhtäkään suutaria tuomittaisi yleisesti kalliiksi tai halvaksi pelkästään jonkun yksittäisen työn veloituksen perusteella.

Ja kolmantena tässä voisi mainita, kuinka Thaimaassa/Virossa/täydennä ulkomaa itse kollega teki työn ihan puoli-ilmaiseksi. No, jos ei suomalainen suutari jaksa enää muistuttaa että maiden välillä esiintyy isoja elinkustannuserojakin, niin hän voi aina kysyä paljonko piilokuluja tuli lento- tai laivalipun muodossa.

Tätä en nyt todellakaan ole kirjoittanut sen takia, että Kenkäkingissä olisimme kokeneet tällaisen hintakeskustelun jotenkin ongelmalliseksi tai toistuvaksi. Päinvastoin, kuluttajan on syytä olla valistunut ja kriittinenkin. Mutta ajattelin vain pitää pienen puolustuspuheenvuoron kaikille Suomen suutareille, joista yhdenkään en ole nähnyt komeilevan kotikuntansa tuloverolistojen kärkipaikoilla. Parhaassakin tapauksessa veloitetusta hinnasta jää kolmannes hänen bruttopalkakseen, yleensä se lienee vähemmän. Ja arvioni mukaan jopa yli 95 % suutareiden asiakkaista osaa ajatella asioita hintalappua pidemmälle ja näkee että korjaustyöllä saattaa olla isompikin tarkoitus kuin olla vain se vaihtoehto B jos ei raaski uusia kenkiä, takkia tai laukkua ostaa. Joten kaikkien suutareiden puolesta iso kiitos sinulle, kun käyt riistettävänämme! Yritämme parhaamme, jotta tuote olisi meiltä lähtiessään sinulle jopa parempi kuin tehtaan jäljiltä.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Suutari, hinnoittelu, palvelu, yrittäminen, ekologisuus