Käytettyä rakkautta

Torstai 7.4.2016 klo 10:42 - Pete

Eniten varmaan kysellään, mistä kaikki myytävät käytetyt kamat liikkeeseen tulevat. Toinen melkein yhtä yleinen kysymys on, että onko Kenkäkingi kirpputori. Olen jo ennenkin tästä kirjoittanut jossain, mutta pannaan nyt tähän blogiinkin faktoja uusille ystäville ja niille kertakävijöille, jotka pyörähtävät nopeasti sisällä ja selkeästi pohtivat mielessään, että tämä on "kallis kirppis".

Kenkäkingin Second Hand ei ole varsinaisesti bisnes, vaan varsinaisten suutarinhommien ja muka ylimääräisen liiketilan mahdollistamaa lisäpalvelua, jonka tarkoitus on tarjota parasta hinta-/laatusuhdetta ja tavaraa, jota ei ihan heti tulisi kadulla samanlaista vastaan. Se tulee pääsääntöisesti yksityisihmisiltä ja nykyään sitä tarjotaankin ihan hyvin liikkeeseen. Jotain pienimuotoista maahantuontiakin on ollut sekä remmissä muutamia kuten vaimoni sekä tänne bloggaava Tohtori Perkiökangas, jotka osaavat poimia aarteita.

Itsekin mielelläni kiertelen kirppiksiä silloin harvoin kun muilta kiireiltä kerkeän. Se on mukavaa ja rentouttavaa puuhaa, kun ei odota löytävänsä liikoja. Havaintoni on, että keskimäärin luokkaa 5% on se kaiken kirppiskaman osuus joka täyttää liikkeen kriteerit eli uniikkisuudeltaan, laadultaan ja kunnoltaan sopii tänne ja että sille saa vielä järkevän ja perustellun hintalapun. Siltikin, vaikka kuinka tsekkaisi tavaran ennen ostoa, saattaa tulla tarkemmassa syynissä ennen hyllytystä yllätyksiä, eli jossain on sittenkin jotain fiksattavaa. Eli pienet ovat marginaalit tämän laadun kierrätyksen olla kannattavaa liiketoimintaa. Mutta toisaalta se on varmasti poikinut uusia asiakkaita ja tältä osin ajattelen second handin ensisijaisesti harrastuksena ja toiseksi tehokkaana suutarin mainontana. Alkuun ostin tavaraa postitsekin luottaen myyjien kuvauksiin tavaran kunnosta, mutta kun liian monta "ehjää" takkia osoittautuikin sellaiseksi, että napit olivat irtoamaisillaan ja taskussa oli reikä, tai kengissä kärkikovikkeet pehmenneet täysin, luovuin siitä. En silti syytä myyjiä huijauksesta, vaan tutkin tavaran korjaavan suutarin silmin ja varmaan vain näen enemmän. Mielelläni fiksaisin kaiken, mutta en koskaan saa sitä työn osuutta sellaisenaan siirrettyä itselleni taloudellisesti fiksusti myyntitavaran hintalappuun ja asiakastöitäkin on, joten siksi pitää olla kunnon suhteen todellakin valikoiva.

Eli onko tämä kirpputori? Ei, jos ajatellaan hintoja, mutta toisaalta hyvä tavara maksaa kirpputorillakin huonoa enemmän - ainakin yleensä. Kenkäkingin valikoimassa on selkeä linja ja nahkapainotteisuus, vaikka materiaali ei sinänsä kriteeri olekaan vaan sen laatu ja sopivuus kohteessaan. Eli turha esimerkiksi etsiä täältä laukkua, jonka sangat ja niiden kiinnitykset ovat ns. purkkaa. Lisäksi kun ostaa Kingistä, voi luottaa siihen ettei ostosta tarvitse ihan heti viedä suutarille. Tai jos näin käykin (reilun vuoden aikana tavaraa tullut takaisin max. pari kertaa), niin takuu pelaa vaikka kirppiksillä käytetty kama myydäänkin sellaisena kuin se on.

Tämä ei ole kirppis, koska kaikki tavara täällä on tarkasti valikoitua, hoidettua ja siistiä, vaikka totta kai käytetty tavara kantaakin historiansa jälkiä. Ne eivät ole vikoja, mutta jos niitä haluaa niin kirppiksiltä löytyy. Jos olisin dokumentoinut kaikki ne kirppiksillä näkemäni parin euron kengät joihin pitäisi tehdä vähintään viidenkympin huolto jotta niistä saisi kelvolliset, olisi puhelimen muistikortti varmaan jo täynnä. Silti kirppikset ovat kivoja kierrellä ja niistä voi tehdä todellisia löytöjä joskus. Mutta oli tavara sitten uutta tai vanhaa, sillä on laatueroja enemmän kuin eroja hintalapuissa Kenkäkingin ja kirppisten tai Kenkäkingin ja markettien välillä. Jos sinulla on summa x käytettävissä johonkin uuteen tai vaihtoehtoisesti Kenkäkingin Second Handiin, uskon että laadullisesti saat vastinetta sille täältä enemmän. Toki valikoima on pienempi ja yksittäiskappaleita, mutta siinähän se tämän homman hauskuus, että koskaan ei itsekään tiedä mitä myyntiin tulee. Ja koska laitan niin paljon omaa panostani myymääni tavaraan, siinä on vähän samaa fiilistä kuin jos olisin sen itse tehnyt. Nimittäin olen ylpeä myymästäni tavarasta ja seison sen takana.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Second hand, kirpputorit