Nyt reppu jupiset

Sunnuntai 19.6.2016 klo 12:02 - Pete

Laukkukurssille ilmoittautui kaksi osallistujaa tavoitellun neljän sijaan, mutta silti päätimme järjestää reissun. Aamulla ennen seitsemää startattiin auto kohti Tamperetta, kahvia termokseen ja matkaevästä mukaan. C-kasetti toisti uusimpia 70-luvun hittejä, kun ajoimme moottoritietä läpi sateisen eteläisen Suomen aina yhtä mukavaan ja rentoon Manseen. Parkkipaikka löytyi Laukontorilta ja Kenkäpaja Pihka sen vierestä Kehräsaaresta, historiallisesta punatiilisestä kiinteistöstä.

Meidät ottivat vastaan Pihkan Roosa ja Sofia. Ennen varsinaiseen laukuntekoon ryhtymistä teimme pienen katselmuksen pajaan ja myymälään, jossa oli esillä käsintehtyjä upeita erimallisia kenkiä, laukkuja, lompakoita ja koruja. Kaiken yllä leijui nahan huumaava tuoksu ja pienen kivijalkaliikkeen kiireetön ja luova ilmapiiri. Eipä sellaista missään kauppakeskuksissa koe.

20160618_092411.jpg

Valittavana oli kaksi laukkumallia, joista tehdä, ja molemmat kurssilaiset valitsivat Vaalo-laukun, koska niitä pääsi työstämään ompelukoneella käsinompelun sijaan. Ihailtavaa pelkäämätöntä asennetta, joskin täytyy todeta että molemmalla oli jo hieman aiempaa kokemusta nahkatöistä, joita Kenkäkingi oli jo aiemmin ruokkinut toimittamalla niihin materiaalia ja välineitä. Laukut tehtiin kasviparkitusta nahasta, toinen valitsi mustan ja toinen ruskean. Molempi parempi ja hienompi. Tarvitut palat leikattiin tällä kertaa ammattimaisesti meistillä, joka on nopea ja tasalaatuinen keino veitsen sijaan.

20160618_094138.jpg

20160618_133732.jpg

Tämän jälkeen päästiin tutustumaan ompelukoneiden saloihin, ja tässä vaiheessa minä totesin kurssilaisten olevan niin hyvissä käsissä että lähdin itse hieman etsimään ja poimimaan Tampereen second hand -aarteita. Kovasta yrityksestä huolimatta saalis jäi melko laihaksi. Yli puolentoista tunnin kiertelyn jälkeen haaviin jäi ainoastaan kolmet kengät ja yksi lakki, jotka täyttivät kriteerini ja saatoin kelpuuttaa jälleenmyyntiin Kenkäkingiin. Mutta tärkeintä onkin matka eikä päämäärä, ja suutaritöiden rasittamat käteni ja mieleni saivat kauan kaipaamaansa lepoa ja rentoutusta – vaihtelu virkistää.

Kun palasin takaisin Pihkaan laukut olivat jo lähes valmiit, kurssilaiset olivat olleet poikkeuksellisen nopeita. Lähdimme yhdessä lounaalle Sannan salaattibaariin ja takaisin tullessa jokainen vielä nappasi Laukontorilta herkullisen näköistä tuoretta kotimaista siikliä kotiin tuliaisiksi.

Enää oli jäljellä laukkujen viimeistely: reunojen tasoitus ja värjäys sekä suojaus kosteussuihkeella. Paitsi että laukut oli tehty tosi nopeasti, molemmat olivat tehneet malleihin pieniä haluamia lisäyksiään kuten ylimääräisen sisätaskun. Niin sitä pitää, itse tekemällä tulee juuri sellaista kuin haluaa. Lopuksi totesimme että olisipa kiva saada jatkoa esimerkiksi talvella vaikkapa kengäntekokurssin muodossa... Kiinnostaisiko muuten sinua tehdä omat kenkäsi? ;)

Kyllä. Päivä oli ollut upea. Kenkäkingi halusi antaa kurssilaisille hyvästä duunista vielä stipendin Tillikassa Pyynikin IPA -tuopin muodossa ennen paluumatkaa. Jatkossa kurssiin voisi sisällyttää vielä iltaohjelmaa ja miksei yöpymisenkin, jos hommaa haluaisi jalostaa. Kenkäkingi Tours kiittää Pihkaa ja kurssilaisia. Rock!

2016-06-19_08.43.45.jpg

Kenkäpaja Pihkan Roosa ja Sofia sekä kurssilaisten tekemät laukut.

Kenkäpaja Pihka

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Laukkukurssi, Tampere, Kenkäpaja Pihka, second hand