Yleisessä saunassa

Perjantai 29.1.2016 klo 23:39 - Pete


Varsinkin suutarihommien tultua kuvioihin, saunasta on tullut meikäläiselle tosi tärkeä paikka. Se antaa perheenisänä hetken aikaa omille ajatuksille ja ennen kaikkea puhdistaa kunnolla usein aika pölyisten töiden jälkeen. Toisaalta hiljentymisen lisäksi sauna voisi olla monelle tärkeä sosiaalinen paikka, jos siis niitä yleisiä saunoja vielä olisi. Ennen Helsingissä niitä oli suurinpiirtein joka korttelissa, parhaimmillaan kai parisataa, mutta nykyään ne ovat valitettavasti hävinneet lähes kokonaan. Kaikki kehitys ei ole välttämättä hyvästä.

Muksuna tuli kierrettyä aika paljon Suomea ja nähtyä monia saunoja. Jotkut järvisaunat nyt vaan ovat syöpyneet ikuisesti mieleen, varsinkin jos vuoroon sisältyi jotain ekstraa kuten vaikkapa rajua ukkosta. Myöhemmin aktiivinen liikunta vei toisentyyppisiin paikkoihin, kuntosaleille ja uimahalleihin ja niiden saunojen löylyihin. Kerran tunsin itseni melkoisen pieneksi, kun lauteille istui yllättäen kokonainen ulkomaalainen koripallojoukkue... Infrapunasaunaan en koskaan lämmennyt, mutta höyrysaunat ovat kyllä kuuluneet suosikkeihin. Vaan se perinteinen yleinen sauna on vielä kokematta, joskin se puute tullaan kyllä korjaamaan ja silloin tilataan myös kuppaus.

Jos voittaisin lotossa vähän, rakentaisin oman pienen saunan jonnekin kivaan paikkaan tähän lähelle Tuusulanjärven rantaan. Paljua ei tarvittaisi. Jos voittaisin enemmän, perustaisin yleisen saunan vaikkapa Sampolaan. Sieltä saisi myös laadukasta purtavaa ja raikkaita juomia ja niitä voisin nauttia samalla kun liikkeen sulkemisen jälkeen vilvoittelisin ja katselisin aukion suihkulähdettä. Kunnon pääpotin osuessa kohdalle tyhjillään olevaan Anttilan kiinteistöön tulisi hamam, koska eräs kylpylä ei sitä ehdotuksestani huolimatta ole saanut vieläkään aikaiseksi. Kyllä nyt yksi semmoinenkin Suomeen pitäisi saada, jotta vahvistaisimme asemaamme planeetan johtavana saunakansana. Voisi se tuoda jokusen turistinkin Keravalle.

Avainsanat: sauna, muistot, Kerava


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini