Muoviruusuja omenapuissa

Sunnuntai 22.7.2018 klo 18:34 - Pete

Viime aikoina on kovasti uutisoitu muovin käytön ympäristövaikutuksista etenkin merissä. Varsinkin muovipussit on nähty suurena ongelmana, jota vastaan esimerkiksi kauppiaat ovat nousseet rajoittamalla niiden tarjoamista ja järjestämällä kestokasseja asiakkaiden käyttöön. Hyvä niin, mutta silti pussit ovat ainoastaan pieni osa ongelmaa. Tärkeämpää olisi nähdä mitä sinne pussiin laitetaan. Tuotteet ovat nykyään järjestään muuten ylipakattuja ja muovia liian usein itsessäänkin.

Kenkäkingi valikoi myyntituotteensa luonnonmateriaalit edellä, sillä ne ovat yleensä kestävyydeltään ja muutenkin ylivertaisia päällepuettavissa kamppeissa. Muodin oikut ja niiden takana olevien tahojen kaupalliset intressit ovat kuitenkin aiheuttaneet sen, että liian paljon tehdään esimerkiksi kenkiä keinomateriaaleista kuten eri muoveista, jotta niiden myyntihinta saadaan pidettyä suhteellisen pienenä mutta kuitenkin halpojen valmistuskulujen ansiosta kate riittävänä, ja joita massat ostavat ensin uutena ja joko niiden hajottua heittävät ne suoraan roskiin ja ostavat uudet, koska korjaus maksaisi suhteessa uusiin vastaaviin liikaa eikä siltikään se suutari voinut luvata tehdä ihan priimataloa heikolle sokkelille. Tai sitten ne laitetaan kiertoon nopeasti kirppiksillä ihan vaan vaihtelunhalun takia. Ja koska uutena myydään niin paljon kuraa, niin ei se tietenkään siellä kirppiksillä laaduksi jalostu, vaikka kierrätys sinänsä onkin hieno asia.

On pahasti hämärtynyt se, että oikeasti kunnon kenkien kuuluukin maksaa jotain, mutta toisaalta niiden käyttöiänkin pitäisi olla hyvällä hoidolla vuosia. Tällainen puhe on varmasti myrkkyä halpatuontiketjujen johtajien korville. Tämän äänen vaimentamiseen voidaan tehdä taas yksi uusi brändäys ja mainoskampanja, jonka vastaavan AD:n oivalluksesta helposti hajoava mutta ei lahoava päällis-PVC:kin saatiin muunnettua seksikkääseen ja myyvään muotoon 100% vegan leather.

Joissain tapauksissa muovi on ihan ok ja perusteltu materiaali, eikä maailma ole tässäkään suhteessa mustavalkoinen. Uskoisin, että painoonsa nähden ja useammin kuin kerran kantamiseen käytettynä ja lopulta roskapussina ja siinä välissä ehkä vielä johonkin muuhun hyödynnettynä, muovikassikaan ei ole muoviongelman suurin konna. Alusta saakka olemme tarjonneet asiakkaillemme oletuksena uusiopaperista kassia (jonka valmistus ei sekään todellakaan hiilijalanjäljetöntä ole). Mutta koska joskus ne korjatut kengät on mukavampi pakata muovipussissa sinne pyöräretkellä selkään heitettyyn reppuun likaamatta sitä, niin palvelun nimissä tulemme jatkossakin antamaan asiakkaalle sen ilman erillistä veloitusta ja ihan hyvällä omallatunnolla. Kyse kun on siis kokonaisuudesta ja mittakaavasta. 

Muovikassit.jpg

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: muovikassit, kierrätys, ympäristö