Kemiaa

Maanantai 1.2.2016 klo 0:13 - Pete


Rautatiemuseossa Hyvinkäällä kannattaa piipahtaa. Siellä on hienosti esillä kaikenlaista kalustoa ja paikkaa ympäröi sankka nostalgia. Koska en voinut saada muistoksi Suomen ensimmäisen veturin Ilmarisen alkuperäistä nimikylttiä, tyydyin museon puodista löytyneeseen mielenkiintoiseen tuotteeseen: Sting In the Tail -nimisen firman karbolisaippuaan, joita ostin kaksi kappaletta. Todella tyylikäs retropakkaus ja ennen kaikkea sen läpi tulvahtava ihan omanlaisensa voimakas tuoksu. Samaa tavaraa on saatavilla, ei tosin näkynyt museossa, myös kalastajia ja polkupyöräilijöitä kosiskelevissa kääreissä. Mutta mitä on karbolisaippua?

Karbolihapon eli karbolin keksi saksalainen apteekkari ja lääkäri F. F. Runge vuonna 1834. Ainetta saadaan tislaamalla kivihiilitervasta. Nimi karboli tulee latinan kielen sanoista carbo (hiili) ja oleum (öljymäinen neste). Karbolihappo tunnetaan myös nimellä fenoli. Aineen ominaisuudet tehokkaana desinfiointiaineena huomattiinkin nopeasti, ja esimerkiksi tuberkuloosipotilaiden sylkykupit suihkutettiin karbolihapolla. Aina 1970-luvulle asti karbolisaippuaa käytettiin lähinnä briteissä ja jenkeissä sairaaloissa, kouluissa ja ihan yleisenä taloussaippuana, johtuen raaka-aineen edullisuudesta sekä tehokkuudesta. Sen väitettiin esimerkiksi hoitavan aknea hyvin. Mutta sillä oli yksi ikävä haitta: fenoli on pidemmän päälle ihoa ärsyttävää ja jopa aikanaan natsien käyttämä hermomyrkky, mistä syystä karbolisaippua korvattiinkin ystävällisemmillä tuotteilla. Tosin edelleen sitä on myynnissä yleisesti netin lisäksi vaikkapa Karibian alueella. Myös Punainen Risti toimittaa karbolisaippuaa nykyäänkin katastrofikohteisiin, joissa tarvitaan tehokasta hygieniaa.

Tämä Sting In the Tailin saippuan fenoli on kresolia. Se antaa karbolisaippuoille ominaisen punaisen värin ja tervamaisen tuoksun. Kresolin käyttö pieninä annoksina on tutkitusti turvallista, mutta vaikka kuinka houkuttaisi ottaa tyylikäs saippua myyntiin, en sitä kuitenkaan tee. Toinen paketti jääköön liikkeeseen rekvisiitaksi ja toisen testaan itse suutarin helposti likaantuviin käsiin. Sen sijaan voitte nauttia päivittäin toisesta F. F. Rungen havaitsemasta kemiallisesta yhdisteestä eli kofeiinista.

Saippua.jpg

Avainsanat: Rautatiemuseo, karbolisaippua, historia


Kommentit

1.2.2016 9:30  Tarja

Sivistävää. En tiennyt!


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini